La poalele munților Vâlcan

Spre cheile Sohodolului

  • Home
  • Puncte de Interes

Casa Memorială Constantin Brâncuși

Casa Muzeu Constantin Brancusi

Casa memorială Constantin Brâncuși se află în localitatea sa natală, satul Hobița, din comuna Peștișani, județul Gorj. Este clasificată ca monument istoric, cu cod LMI GJ-IV-m-B-09494, sub denumirea de Casa-Muzeu " Constantin Brâncuși " .

Din pridvor se intră în cele trei încăperi ale casei: odaia de dormit, cunia şi celarul. Cunia e bucătăria, locul unde era vatra cu corlată, unde se gătea mâncarea şi unde se adunau la masă toţi ai casei. Celarul e cămara și e singura încăpere care nu are tavanul drept. De aici se poate urca în pod.

Casa Muzeu Constantin Brancusi

Casa este compusă din două odăi (vatră, sobă) şi o cămară (celar). Îmbinările bârnelor sunt ascunse sub undrelele (stenapi) decorate pe motivul „frânghiei” şi al „dintelui de lup”. În torsadă sunt sculptaţi stâlpii prispei, fie pe toată înălţimea fie în două registre separate prin inele în zig-zag. Uşa cămării reprezintă un tip tradițional, nu numai pentru sudul munților, dar şi pentru sate transilvănene.

Casa Muzeu Constantin Brancusi

Este monument de arhitectură populară de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi a fost restaurată în 1971, la înfiinţarea muzeului.

Colecția muzeului cuprinde fotografii, albume, documente, cărţi, scrisori care reflectă momente din viaţa şi activitatea lui Constantin Brâncuşi. Este prezentat mobilier original de interior ţărănesc de la începutul secolului al XX-lea.